ESG-raportointi, CSRD-direktiivi ja sen vaikutukset

Yhteiskuntavastuuraportointi on ollut pakollista suurille yrityksille jo vuodesta 2018 lähtien. EU:n uusi kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive) tuli voimaan viime vuoden alussa, ja sen mukaisesti kestävyysraportoinnin piiriin kuuluvat yritykset, jotka täyttävät kaksi seuraavista
kriteereistä: yrityksellä on yli 250 työntekijää, liikevaihto ylittää 40 miljoonaa euroa tai nettovarallisuus on yli 20 miljoonaa euroa. Tulevaisuudessa raportointivelvoite laajenee koskemaan yhä pienempiä yrityksiä, mikä koskee myös Keuruun Sähkö -konsernia lähivuosina.

Vastuullisuusraportoinnissa eli ESG-raportoinnissa yritys raportoi toimintansa ympäristövaikutuksista, sosiaalisista vaikutuksista ja taloudellisista vaikutuksista, esimerkiksi hyvän hallintotavan näkökulmasta. Raportointi ja sen mukainen toiminta on tärkeää, että EU:n ja maailmanlaajuiset tavoitteet saavutetaan.

Keuruun Sähkö konsernilla on merkittävä rooli vastuullisuudessa ja toimintamme vaikutukset heijastuvat suoraan kaikkiin energiaa käyttäviin yrityksiin raportoinnissa.

 

Keuruun Sähkön nykyiset vastuullisuustoimet

Yhtiössämme toimitaan ja raportoidaan jo monin tavoin yhteiskuntavastuudirektiivin mukaisesti. Ympäristöön liittyviä vuosittain raportoitavia asioita ovat muun muassa kaukolämmön tuotannon ympäristölupaan liittyvät päästöt, tuotannossa syntyvien jätteiden määrä ja biomassapolttoaineiden kriteerien todentaminen CO2-vapaan lämmön- ja sähköntuotannossa.

Sisäisessä toiminnassamme raaka-aineiden käytölle on asetettu tehokkuusvaatimukset (hyötysuhde) ja tavoitteet niin kutsuttuihin päästöttömään kaukolämmön ja sähkön
tuotantoon. Laitostemme tekniset valmiudet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on toteutettu, mutta Venäjän hyökkäyssodasta johtuvien pakotteiden vuoksi aikataulua on jouduttu pidentämään polttoaineiden toimitus- ja huoltovarmuussyistä. Olemme lisänneet ympäristövastuutamme ja lisäämme panostuksiamme uusiutuvaan energiaan.

 

Sosiaaliset vaikutukset ja yhteisön hyvinvointi

Sosiaaliset vaikutukset liittyvät yhtiön maineeseen ja arvostukseen toimialueellaan. Kuinka yhtiö hoitaa sidosryhmäsuhteensa ja kuinka kestävästi sekä vastuullisesti hankinnat suoritetaan, vaikuttavat arvostukseen. Yhtiömme pyrkii osaltaan vaikuttamaan omistajakunnan elinvoimaan ja pitovoimaan sekä yritysten ja asukkaiden hyvinvointiin. Esimerkkinä tästä on jatkuva panostuksemme säävarmaan verkkoon, jolla katkojen määrä sähkön jakelussa on jatkuvasti vähentynyt. Myös varsin maltillisesti hinnoitellut tuotteet ja niiden hintakehitys viime vuosina ja osin erittäin vaikeinakin sähkömarkkina-aikoina on hyvä osoitus sosiaalisesta vastuusta.

Yhtiön sisällä sosiaaliset vaikutukset kohdistuvat henkilöstöön. Työtapaturmien ja sairaspoissaolojen tavoitteiden toteutumista raportoidaan hallituksen kokouksissa, ja
tulokset ovat olleet hyviä. Henkilöstöstä huolehtiminen kattaa laajan työterveyshuollon, koulutuksen ja henkilöstöedut. Uskomme henkilöstön koulutukseen, ja tänäkin vuonna jokaisesta henkilöstöryhmästä on ollut edustajia hankkimassa eritasoista osaamista. Työtyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti, ja kehitys on ollut erittäin positiivista, vaikka kehittämistäkin vielä tarvitaan. Energiateollisuuden jäsenenä noudatamme sen työehtosopimuksia kaikissa henkilöstöryhmissä.

 

Hyvä hallintotapa ja taloudellinen valvonta

Yhtiömme työllistää 45 henkeä suoraan ja hankinta- ja kumppanuusketjuissa vielä huomattavasti enemmän. Keuruun kaupunkikonserniin kuuluvana yhtiönä noudatamme
soveltuvin osin kaupungin konserniohjeita ja käymme säännöllistä vuoropuhelua omistajan kanssa. Toimimme osakeyhtiölain mukaan ja meillä on yhtiökohtainen hyvä hallintotapa (CG). Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä varmistaa, että kirjanpito ja varallisuuden valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Johtoryhmä avustaa johtoa raportoinnissa hallitukselle yhtiön taloudesta ja riskien hallinnasta 8-10 kertaa vuodessa, mikä varmistaa taloudellisen toiminnan tehokkuuden.

Viranomaisraportointiin käytettävä aika on jo nyt huomattava eikä viitteitä sen vähenemisestä tulevaisuudessa ole. Tästä syystä valmistautuminen tuleviin haasteisiin on
ensiarvoisen tärkeää.

 

 

Esa Koivula
toimitusjohtaja
Keuruun Sähkö Oy

 

 

Categories: Uutiset /